Пощенски код: 2850
Телефонен код: 0745

Пѐтрич е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до границата с Гърция. Градът е втори по големина в областта след Благоевград и е административен център на Община Петрич.

Петрич е разположен в южната част на Петричката котловина, в северното подножие на планината Беласица.

Петричкият край е присъединен към българската държава през 837 година в резултат на войната на българския кан Персиан срещу Византия. В края на 10 и началото на 11 век земите около Петрич заемат важно военно-стратегическо място в Самуиловата държава. През 1014 година недалеч от днешния град в така наречената Ключка клисура се провежда решителната битка между българските войски начело с цар Самуил и войските на византийския император Василий II. Останките от Самуиловата крепост и до днес напомнят за ослепяването на пленените 14 000 български войни. За това деяние византийския император Василий II получава прозвището Българоубиец.

През 12 - 14 век Петрич се превръща в здрава твърдина – част от укрепителната система в югозападна България. За това свидетелстват останките от средновековната крепост Гяур калеси, около която първоначално възниква градът.

За първи път Петрич се споменава в писмените извори в грамотата на владетеля Константин Драгаш, който през 1376-1377 подарява тук имоти на руския манастир „Свети Панталеймон“ в Атон.

Градът пада под османска власт след 1395 година, когато заедно с неговата околност е включен в състава на Кюстендилския санджак, като център на самостоятелна нахия.

По силата на Санстефанския мирен договор от 1878 година градът влиза в пределите на освободена България, но съгласно клаузите на Берлинския договор Петрич е върнат обратно на Османската империя, където остава до 1912 година.
По време на Балканската война през октомври 1912 година Петрич е освободен от четата на капитан Никола Парапанов.
Днес Петрич е административен, стопански и културен център на Община Петрич.


по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Петрич     Коментари (0)