Пощенски код: 2790
Телефонен код: 07442

Якоруда е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до градовете Банско, Разлог и Белица. Градът е административен център на община Якоруда.

Якоруда е разположен в Разлога, по горното течение на река Места на гористия родопски рид Бунтишка. На юг и изток е заграден от Родопите, а на север и запад от Рила.

Името Якоруда се споменава за пръв път в издадения през 1508 г. ферман на султан Баязид, с който великия везир Гаази Кара Мустафа паша е назначен за владетел на цялата Рила планина, в която влизали и Кюстенджеве Якориде айласи Костенецко и Якорудско поле.
Местностите в района на Якоруда са изпъстрени с имена, които напомнят за съдбоносни събития. Сред тях е Богданово боище - име на историческо място, където през 1666 г. се разгаря кръвопролитна битка.
Якорудчани вземат участие в Илинденското и Кресненско-Разложкото въстание. Борбата не преставала и през 1897г. Гоце Делчев изпраща свой пълномощник в Якоруда,където е създаден революционен комитет, със задача да организира пренасянето на оръжие от България към поробените краища на България. Светликът на свободата озарява Якоруда едва през 1912г., в самото начало на Балканската война.

Със закон от 1964 година Якоруда е обявена за град.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Якоруда     Коментари (0)