Пощенски код: 2900
Телефонен код: 0751

Гоце Делчев е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до река Места. Градът е административен център на Община Гоце Делчев. До 1951 година името на града е Неврокоп.
Гоце Делчев се намира в планински район. Намира се на около 200 км от столицата — София и на 97 км от областния център Благоевград.

Изградената пътно-шосейна мрежа включва общо 80 км пътища. От тях в републиканската пътна мрежа са:

• Път І клас “Симитли – Разлог – Банско – Гоце Делчев – ГКПП Илинден” с обща дължина на територията на общината от 25 км.

• Път ІІ клас “Петрич – Гоце Делчев – Сатовча – Доспат” с обща дължина на територията на общината от 24 км.

Поради благоприятния климат Гоцеделчевската котловина и нископланинските хълмисти места са били населени още в дълбока древност.
Районът е присъединен към българската държава през 837 г. По време на османското владичество, особено през ХVI и ХVII в., в резултат от асимилаторската политика на завоевателя част от населението е принудено да приеме ислямската религия, но запазва традиционния си народностен бит.
Икономическият подем през Възраждането се проявява чрез развитието на животновъдството, земеделието, пчеларството, бубарството и разцвета на занаятите и търговията.
През Възраждането българското население води продължителни и драматични борби за новобългарска просвета и българска църква, взема активно участие в борбите за национално освобождение.

Неврокоп е освободен на османска власт по време на Балканската война на 19 октомври 1912 година. Любопитен е фактът, че това става без нито един изстрел.
През 1951 година градът е наречен на революционера Гоце Делчев.по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Гоце Делчев     Коментари (0)