Несебър

Област  Бургас

Пощенски код: 8230
Телефонен код: 0554

Несебър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира в Община Несебър, Област Бургас, в съседство на север с най-големия български черноморски курорт Слънчев бряг, а на юг в близост е град Поморие. Градът е административен център на община Несебър.

Несебър е един от най-древните градове в Европа. Основан е под името Месемврия от Ойкист, който бил изпратен от Мегара заедно със значителен брой колонисти. Не е известно други гръцки градове да са участвали съвместно заедно с Мегара в това начинание. Градът става един от двата най-мощни града в района на Пиргоския залив и запазва това си положение през целия период на Античността. Поради борбата си за надмощие в Пиргоския залив с Аполония, Месемврия не успява да създаде свои колонии в самия залив и е принудена да насочи колонистите си към вътрешността на Тракия, като основава град Аетос (днешен Айтос), а според някои учени и Диамполис (днешен Ямбол). Аполония дори успява да блокира достъпа на месимвриотите до залива със създаването на техните колонии Анхиалос (днешно Поморие) и Пиргос (днешен Бургас).

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

по материали от Уикипедия

снимка 
nesebar.jpg
снимка 
neseba4.jpg
снимка 
nesebar5.jpg
снимка 
nesebar1.jpg
снимка 
nesebar6.jpg
снимка 
neseba3.jpg
снимка 
nesebar2.jpg
снимка 
nesebar7.jpg

Официален сайт на община Несебър     Коментари (0)