Обзор

Област  Бургас

Пощенски код: 8253
Телефонен код: 0556

Обзор е град в Югоизточна България. Той се намира в Община Несебър, Област Бургас и е в близост до град Бяла.Обзор има една от най-дългите плажни ивици в България - 8 км. Обзор е град по черноморието и се намира и в стара планина Близо до града в планината се намира минерален извор.

Историята на града е с продължителност над 3 хил. години. Най-напред траките съдават своето селище Наулохас или също Тетранаулохас, Татранаулохас. През 1 хилядолетие пр.н.е. е основан от гръцки преселници град Хелиополис (слънчев град).

След завоюването му от римляните през 1 в. пр.н.е. е построен храм на Юпитер и градът получава името Теополис (божи град) или Темплум Йовис (Юпитерски/о храм/светилище) - остатъци от този храм са запазени в центъра на града. По-късно тук се е намирала лятна резиденция на византийските императори. След време е построена българската крепост Козяк.

По времето на Османската империя на тази територия възниква селището Гьозекен («Обзор» на турски). Носи сегашното си име от 1936 г. Обзор е обявен официално за град на 9 септември 1984.

по материали от Уикипедия

Сайт за град Обзор     Коментари (0)