Мизия

Област  Враца

Пощенски код: 3330
Телефонен код: 09161

Мизия (старо име: Букьовци) е град в Северозападна България и се намира в Област Враца. Градът е административен център на община Мизия.

Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г. Тракийските племена, обитавали тези земи са оставили богато културно наследство. Намереното през 1925 г. прочуто Букьовско съкровище от сребърни тракийски накити днес се съхранява в Националния исторически музей – София. В края на VI и началото на VII в. , славяните основали свое селище в североизточната част на днещна Мизия.

Село Букьовци е оформено през XVIII в. За първи път името му се среща в турски регистър от 1848 г.

Освобождението от османско владичество на Мизия ,Оряхово и околните села идва на 21ноември 1877 г. след ожесточена битка при Каменов мост край с. Сараево, между руските и румънски войски , предвождани от барон Майендорф и полк. Слъничану , и турските орди, която се оказва решителна за по-нататъшния ход на военните действия. Сега на това място има паметник , открит през 1978 г.


Основни икономически сектори са селското стопанство като над 60% от земеделските земи се обработват в земеделски кооперации, които отглеждат предимно пшеница, царевица, слънчоглед и промишлеността.

Развита е целулозно-хартиената промишленост.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Мизия     Коментари (0)