Дряново

Област  Габрово

Пощенски код: 5370
Телефонен код: 0676

Дряново е град, разположен в подножието на Стара планина в централна северна България. Той се намира в Габровска област и е в близост до градовете Трявна,Килифарево,Севлиево и Велико Търново . Градът е административен център на община Дряново.

Дряново се намира на границата между Великотърновска и Габровска област. Разположен е всред красивите и заоблени хълмове на Централен Предбалкан. На територията на общината е продължението на Микренските височини — скалистото варовито плато на Стражата, прорязано от причудливите проломи на реките Янтра и Дряновска. Климатът в района е умерено–континентален,
с мека зима и прохладно лято.

Общината се намира в административна област Габрово.
В Общината са разположени гр. Дряново и 62 малки селища. Средищният град е лесно достъпен по основните транспортни връзки на Северна и Южна България: ж.п. линията Русе – Подкова и магистралата Русе – Стара Загора.
В района около Дряново са открити едни от най-старите следи на живот на Балканския полуостров - в пещерата "Бачо Киро". Второто българско царство е неразривно свързано с Дряновския край. От онова време са останките на средновековните крепости "Градът", "Боруна", "Липово градище" и др.

Град Дряново е основан през 1470 год., но близо до сегашния град е съществувало селище от ХІ - ХІІ век.


по материали от Уикипедия

снимка 
drjanovo.jpg

Официален сайт на община Дряново     Коментари (0)