Рила

Област  Кюстендил

Пощенски код: 2630
Телефонен код: 07054

Рѝла е град в Западна България. Той се намира в Област Кюстендил и е в близост до град Кочериново. Градът е административен център на община Рила.

Рила се намира в планински район на 20 км от Рилски манастир. Община Рила е разположена в Западна България в югоизточната част на Област Кюстендил. Територията ѝ заема част от средна и югозападна Рила планина и нейните подножия.

Като селище Рила има многовековна история-води началото си от края на II – началото на III век.За античността на Рила свидетелстват находките при разкопки или случайни такива.Открити са: зидана засводена гробница – датирана от I – II век от новата ера; останки от антично селище с надписи на гръцки език; олтар от края на II – началото на III век; битова керамика; монети и др. Първото известно наименование на селището е Спортела. То се е намирало на територията на днешния град и хълма – западно от него.Принадлежало е към територията на Пауталия /дн. Кюстендил/. Данни за следващото наименование на Рила – Ролигера като кастел, възстановен през VI век съобщава Прокопий. В дарствената грамота на Иван Шишман от 1378 година се споменава селище с името Дриска, което вероятно се отнася за Рила. Рила се споменава през XIV век като феодално владение на Рилски манастир. Сведения за Рила под името Ирлие има в турските регистри от 1576 година. В историческото развитие на селището е безспорна ролята на Рилския манастир.

В отрасловата структура на материалното производство преобладава търговията, туризмът и леката промишленост. Селското стопанство е специализирано в производството на тютюн.

по материали от Уикипедия

Сайт за град Рила     Коментари (0)