Монтана

Област  Монтана

Пощенски код: 3400
Телефонен код: 096

Монтана е град в Северозападна България и се намира в Област Монтана. Градът е на около 45 км на юг от река Дунав, на около 35 км на северозапад от Враца и около 30 км на изток от границата със Сърбия.

Монтана се намира на река Огоста в предпланински район на север от Стара планина, заобиколен от изток от възвишението Пъстрина (555 м) и от юг от Монтанското бърдо (307 м), наречено в западната си част „Баира“. На югозапад от града се намира язовир „Огоста“.

Първото име на града, дадено му от римляните е Монтанезиум. При нахлуването на славянските племена района на римския град започва да се нарича със славянското име Кутловица, вероятно заради котловината, в която е разположена областта.

През 1891 г. Кутловица е преименувана на Фердинанд, като с жеста си заслужава благоволението на княз Фердинанд I и получава статут на град. Това става при официалното откриване на железопътната гара, на което присъства и самият княз Фердинанд. Носи се легенда, че за да постигнат градския статут на селото, местните управници напили Фердинанд на празненството по случай новата жп линия и така лесно го убедили да даде градски статут на Кутловица.

През 1945 г. правителството на Отечествения фронт преименува града на Михайловград на името на загиналия през 1944 г. комунистически активист Христо Михайлов, работил в организацията на БКП и взел участие в Септемврийското въстание в града. През 1993 г. с указ на президента Желю Желев името на града е променено на Монтана (по античното си име Municipio Montanensium).

В община Монтана са регистрирани над 2 000 предприятия. Отрасловата характеристика се доминира от машиностроене, електротехника, хранително-вкусова промишленост. Значителна част от населението на града на средна възраст се занимава със земеделие и скотовъдство в околните села през свободното си време и уикендите. Безработицата в града е една от най-високите в страната.
Голяма част от квалифицираното работоспособно население в по-млада възраст, регистрирано официално в Монтана, живее и работи в София. Друга част работи временно или сезонно в Гърция, Италия и Испания.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Монтана     Коментари (0)