Пощенски код: 4640
Телефонен код: 03542

Ракѝтово е град в Южна България. Той се намира в Област Пазарджик и е в близост до град Велинград. Градът е административен център на община Ракитово.
Ракитово се намира в западната част на Родопите. Разположен е в югоизточната част на Чепинската котловина, в средната част на която се намира гр. Велинград отстоящ на 12 km.

Живота в землището на града се заражда около IV в. пр. Христа, в местността "Могилите". Името на селището произлиза от ракитата, която е от рода на върбата. В миналото Ракитово се е славело като абаджийско и текстилно средище. Първото училище в Ракитово е създадено през 1865 година. Разцвета на Ракитово е през 1935 година когато е най-големия туристически център в района. Но след отклоняването на влаковата линия Септември-Добринище запада.
През 1963 г. Ракитово е обявено за планински климатичен курорт, през 1964 г. — за селище от градски тип, а през 1969 г. — за град. През 1977 г. става общински център.

Кризата в строителството доведе до увеличаване на безработицата, тъй като икономиката на града е зависима от дървопреработвателната промишленост, която е основен работодател в района и е пряко свързана със строителния отрасъл. Много от хората работят в Пазарджик и Велинград. В момента има дърводелски предприятия, които произвеждат греди, дюшеме, ламперия, мебели от дървесина и ПДЧ, както и всички останали видове профилирана дървесина. Има и предприятие за бутилиране на минерална вода, която със своя уникален състав тя лекува артритни и стомашно чревни заболявания.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Ракитово     Коментари (0)