Пощенски код: 4530
Телефонен код: 03532

Стрелча е град в Централна България. Той се намира в Област Пазарджик и е в близост до град Панагюрище. Градът е административен център на Община Стрелча.

Град Стрелча се намира в планински район. Той лежи в Същинска Средна гора. През Стрелча тече река Стрелчанска Луда Яна (Медедере). Тя се влива в Панагюрска Луда Яна малко след село Попинци и така образуват река Луда Яна.

Районът, както и цяла Южна Тракия, е включен в пределите на Първата българска държава през IX в. От тази епоха е и крепостта Стрелчанско кале, която просъществува до XIV век. Разположена е на десния бряг на р. Стрелчанска Луда Яна и със своите 8–метрови защитни стени ясно илюстрира характера на епохата. В продължение на векове в подножието ѝ е процъфтявал град — Стрельч или Стрелец–град. От неговото име произлиза и сегашното наименование на Стрелча.
През епохата на Възраждането Стрелча е развито стопанско и книжовно средище, с буден и неуморен дух за просвета, духовно потребление и жажда за свобода. Още на 20 април 1876 г. стрелчани се включват в Априлското въстание и впоследствие са жестоко наказани за смелостта си - градът е бил опожарен.

На 23 август 1969 г. Стрелча е обявена за град и курорт с национално значение.
по материали от Уикипедия

снимка 
strelcha.jpg

Община Стрелча     Коментари (0)