Никопол

Област  Плевен

Пощенски код: 5940
Телефонен код: 06541

Никопол е град в Северна България. Той се намира в Област Плевен и е в близост до град Белене. Градът е административен център на Община Никопол.

Според археологическите проучвания най-ранните следи от живот датират от времето на старокаменната епоха. В района на хълма Калето са открити останки от времето на траките (1200-100 г.пр. Хр.)
По времето на Римската империя селището е включено в провинцията Мизия. По-късно, през IV век, след разделянето на Римската империя, остава в границите на Източната Римска империя (Византия). През 1059 г. получава името Никопол (Никополис - град на победите).
След превземането на Търново от турците през 1393 г. до посичането на Иван Шишман през 1395 г. градът е бил последна столица на Търновското царство. След превземането на Никопол от турците станал център на Никополския санджак, който обхващал територията на Търновското царство в границите от края на съществуването му. Битката при Никопол от 1396 г. е повратната точка в историята не само на България, но и на Балканите в Европа.


по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Никопол     Коментари (0)