Пощенски код: 5855
Телефонен код: 06552

Долна Митрополия е град в Северна България. Той се намира в Област Плевен и е в близост до град Плевен. Градът е административен център на Община Долна Митрополия.

Община Долна Митрополия обхваща част от долините на реките Дунав, Искър и Вит и хълмистите възвишения между тях. Граничи със следните общини: на изток - с Плевен и Гулянци, на запад - с Кнежа и Оряхово, на юг - с Плевен и Долни Дъбник. Северната и граница е с река Дунав. Община Долна Митрополия включва 16 населени места - 2 града и 14 села.

Между Долна и Горна Митрополия се е намирал древен римски град на име Митрополотен, чиито останки се намират под "третия язовир".

Историята на Долна Митрополия датира от дълбока древност, от времето на Първата българска държава, на мястото на антично поселение в местността Барата възникнало ново селище, което просъществувало до XI в. За пръв път името на Долна Митрополия се споменава в официален документ през 1496 г. През 30-те години на XIX в. Долна Митрополия се оформя, като едно от най-големите селища в Плевенския край. През 1860 г. населението ѝ наброява около 650 души. През това време в селището се активизира стопанската дейност - пряко свързана с Плевенския пазар на зърнени храни.
През 1977 г. Долна Митрополия е обявена за град.
На територията на гр. Д. Митрополия се намира и ВВВУ "Г. Бенковски".

по материали от Уикипедия

    Коментари (0)