Калофер

Област  Пловдив

Пощенски код: 4370
Телефонен код: 03133

Калофер е град в Южна България. Той се намира в Община Карлово, в Област Пловдив и е в близост до град Карлово. Калофер е разположен в подножието на южните склонове на Стара планина.

Като селище от нов тип, Калофер възниква през 16-ти век.(1533г.) Привилегиите, които градът получава още от самото си начало, са спомогнали за съхраняването на чисто българския му характер. В разцвета на развитието на занаятите в градчето работят около 1200 чарка за плетене на гайтани. В Калофер винаги са празнували и се празнуват традиционните български празници. Калофер е горен поне 3 пъти. Горската растителност милостиво е скрила следите, но тук-там все още могат да бъдат открити. С течение времето калоферци са изработили механизми за оцеляване и са развили упоритост, с които черти са характерни и до днес. При всяко опожаряване хората с общи усилия съграждат всичко наново, пренасяйки камъни от собствените си ниви, работейки нощем. Обикновено са започвали от църквата или манастира.

В Калофер добре запазени през годините са типичните български занаяти и традиции. Посещаването в ателиетата за плетене на прочулата се и зад граница калоферска дантела и тъкане на традиционните селски черги и китеници са част от атракциите в района. Изработката на сувенири, медни атрибути, бурета и каци за вино, красиво гравирани ножове, както и типичните български гозби на домакините ще оставят у посетителя незабравими спомени за този край.по материали от Уикипедия

Сайт за град Калофер     Коментари (0)