Пловдив

Област  Пловдив

Пощенски код: 4000
Телефонен код: 032

Пловдив е разположен е в централната част на Северна Тракия, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът на хълмовете" (тепетата).

Пловдив е един от най-старите европейски градове и същевременно съвременник на Троя. Началото на града е поставено около 6000 г пр. н. е. Предполагаемо древно име на Пловдив е „Кендрисас“, реконструирано от епитета на главното божество на града през римската епоха Аполон Кендрисус. Около 1200 г. пр. Хр. траките създават върху трихълмието укрепено селище, наречено от тях „Евмолпиас, -ада“. През 342 г. пр.н.е. е завладян от Филип II Македонски, баща на Александър Велики, който го преименува на „Филипополис“. Тогава „Филиповград“ бива обграден със здрави крепостни стени. По-късно траките отново възстановяват контрола върху селището и го наричат „Пулпудева“, превод на Филипополис. През периода II-Iв.пр.Хр.,също така наред с името Филипопол е носел същевременно и името „Одрюза/Одриса/“.Под това си име/Одрюза/ е издавал и собствени дребни бронзови монети,групирани в 2 типа,които са изключителна рядкост.
През 72 г. пр.н.е. градът е завладян за кратко от римския пълководец Марк Теренций Варон Лукул по време на похода му срещу бесите, но траките скоро възстановяват властта си над града. Филипополис окончателно попада в пределите на Римската империя при обявяването на Тракия за римска провинция през 46 г. сл.н.е., като отново е преименуван - на „Тримонциум“ (Трихълмски, Трихълмов).
В края на IV в. започва византийския период в историята на града. Около средата на VI в. в Пловдив идват славяните, с което постепенно се променя етническия облик на региона. Ако през римската епоха градът, освен Тримонциум, е наричан още Улпия, Флавия и Юлия, то славяните възприемат тракийското име Пулпудева, но го променят като Плъпдив, Пълдин и Плоудин, откъдето произлиза и днешното име Пловдив.
След създаването на българската държава Пловдив се оказва важен пограничен град на Източно римската империя. За първи път през 812 г. хан Крум завладява града, но той е официално включен в пределите на България от кан Маламир през 834 г. В следващите години градът преминава от ръце в ръце­, като Симеон Велики (893-927), Петър (927-969) и Самуил (980-1014) успяват да го включат в пределите на родината си. След това в период от близо два века той продължава да е в състава на Византия.
През 1364 г. османските войски, начело с Лала Шакхин паша, завладяват града. Турците наричат Филипополис Филибе.
В периода на Българското национално Възраждане Пловдив е голям икономически център, наред с Цариград, Солун и Одрин. Той същевременно е център на огромна занаятчийска област, която обхваща почти цяла Югоизточна България.
Пловдив е освободен на 16 януари 1878 г.

по материали от Уикипедия

снимка 
plovdiv3.jpg
снимка 
plovdiv4.jpg
снимка 
plovdiv1.jpg
снимка 
plovdiv2.jpg

Официален сайт на община Пловдив     Коментари (0)