Брезово

Област  Пловдив

Пощенски код: 4160
Телефонен код: 03191

Брезово е град в Южна България. Той се намира в Пловдивска област и е в близост до град Раковски. Градът е административен център на община Брезово.

Център на общината е гр. Брезово, който е важен транспортен център. През него преминават пътищата от Пловдив за Павел Баня и Казанлък; от Карлово за Чирпан и Южна България. Автомагистрала „Тракия” преминава на няколко километра от Брезово, което дава възможност за бърза и удобна връзка с цялата страна и Европа.

Статута на Брезово като град е възстановен през 1969 година. Първоначално е съществувал турски чифлик около който се заселват българи от близките села. Заедно са съжителствали българи, турци, цигани, гърци. Чумна епидемия обезлюдява селото. В по-късен етап се заселват български семейства от Лясковец -град до старата столица на България. Брезово е дало и изселници в Бесарабия и началото на две села-Дрангово и Отец Кирилово, които отстоят на близко разстояние едно от друго и само на час път пеша от Брезово. В първите години след Освобождението,Брезово е сравнително голям за времето град,околийски център на околия с 24 села,с бързо развиващи се земеделие и индустрия/2 спиртни фабрики,содена фабрика, мелница,банки и др

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Брезово     Коментари (0)