Ветово

Област  Русе

Пощенски код: 7080
Телефонен код: 08161

Ветово е град в Северна България, намира се в Област Русе и е трети по големина в областта след Русе и Бяла. Градът е административен център на община Ветово.

Населението е главно българи, турци и кримски татари. Има и роми, изповядващи исляма и т. нар. "бургуджии" - роми, които изповядват християнската религия и основно са железаро-ковачи.
Община Ветово се намира на 40 км. източно от гр. Русе. В общината има развит железопътен транспорт. В най-голяма степен е развит автотранспорта. През общината преминава главен път Русе - Варна, свързващ градовете Русе, Разград и Варна.
Ландшафтът в общината е равнинен, като на места се разнообразява от горски масиви: акация, дъб, бук, бор, бреза, липа. На територията на Общината има 7 населени места, 3 града и 4 села. Градовете са съответно: Ветово, Глоджево и Сеново, а селата: Смирненски, Бъзън, Кривня и Писанец.

През града минава река Русенски Лом. На няколко километра се намира природният парк. Там се намират най-богатите залежи на каолин на Балканския полуостров. Пластовете са дълбоки повече от 8 метра. От каолина се произвежда керамика,порцелан и стъкло ,които се изнасят в Австрия, Италия и Германия.по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Ветово     Коментари (0)