Дулово

Област  Силистра

Пощенски код: 7650
Телефонен код: 0864

Дулово е град, разположен в Североизточна България, той е административен център на община Дулово, област Силистра. Дулово и трети по - големина град в областта, след Силистра и Тутракан.

Първото сведение за съществуването на града се базира на турско-арабски документ, който датира от 1573 година. В близост до града се е намирало селище с името Алени Бахча, в превод — Видна градина. Преди Освобождението на България от турско робство в селището се заселват българи от Преславско. Селището бива многократно опожарявано, но жителите му съумяват да основат ново с турското име Аккадънлар или на български — Бели кадъни. преди време с името Чардак. На 2 септември 1916г.1-ва пехотна софийска дивизия осовобождава селището от румънска власт.

От 20-те години на 20 век селището бива причислено към днешна Румъния, но благодарение на Крайовската спогодба от 1940 г. то е върнато на България. След 1942 г. селището е преименувано на Дулово. От тогава то носи името на славната българска династия Дуло. На 30 януари 1960 г. е обявено за град.

На територията на общината работещите предприятия са от сферата на машиностроенето; леката и хранително-вкусова промишленост, строителството, търговията и услугите. Изключително висок е делът на малките и средни предприятия - 99% от общия брой.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Дулово     Коментари (0)