Сливен

Област  Сливен

Пощенски код: 8800
Телефонен код: 044

Сливен е град в Югоизточна България. Той е административен център на Община Сливен и на Област Сливен, и се намира в близост до градовете Нова Загора и Ямбол. Сливен е известен като „града на 100-те войводи“, свързани с хайдушкото движение. Старото име на града е Саволен и е образувано от сливането на трите реки - р. Стара река, р. Куруча и р. Асеновска на територията на града.

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина (връх Българка — 1181 м), от която започва Източна Стара планина. Северно от града е разположен природният парк "Сините камъни", който обхваща близо единадесет хиляди и половина хектара от Сливенския Балкан, известен под името Карандила.
В близост до Сливен се намират Сливенските минерални бани, водата на които е полезна за лекуване на стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания, както и на болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

В Сливен има предприятия както от леката, така и от тежката промишленост. Произвеждат се електрически осветители и машини, мокети и килими, вълнени платове и бельо, макаронени и млечни изделия и пакетаж на хранителни стоки. Тук и едно от малкото останали предприятия за първична преработка на вълна.


по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Сливен     Коментари (0)