Рудозем

Област  Смолян

Пощенски код: 4960
Телефонен код: 0306

Рудозем е град в Южна България, административен център на община Рудозем на Област Смолян. Рудозем се намира в планински район. Градът е разположен в живописна долина, образувана при вливането на Елховска река и Чепинска река в река Арда.

До 1934 година името на селото е Палас. Обявен е за град в 1960 година. Присъединени селища са Койнаре, Мейково и Оскрушево.

През последните години добива и преработката на полиметалните находища отстъпи водещата си роля. Като стратегически отрасли в момента се явяват химическата промишленост (в частност козметичната), шивашката, строителната,дърводобивната и дървопреработваща промишленост. Интерес представляват и огромните запаси от риолитови плочи, мрамор и хвостов пясък. Билкопреработката, макар и нетрадиционен, е перспективен отрасъл за района. От етерично-маслените култури виреят почти всички видове - мащерка, риган, бял равнец, жълт кантарион, лавандула, невен, салвия и др. От техническите култури виреят лен, коноп и др. Диворастящи плодове - малина, ягода, къпина, арония боровинка и др.


по материали от Уикипедия

Сайт на община Рудозем     Коментари (0)