Доспат

Област  Смолян

Пощенски код: 4831
Телефонен код: 03045

Доспат е град в Южна България. Той се намира в Област Смолян. Градът е административен център на община Доспат.
Доспат е разположен в планински район, в западните дялове на Родопите. В непосредствена близост до града се намира язовир Доспат. Релефът е планински силно пресечен, пролетта настъпва късно, лятото е прохладно, а есента топла. В следствие на беломорското влияние по поречието на река Доспатска зимата е мека, но се задържа сняг.

На местния диалект името на града е „Доспать“, което според местните идва от двете, думи дос (на) и „пъть“ (път). Доспат се намира там, където минавал древен път за Пловдив и Смолян. Според друга версия името на града идва от титлата на средновековния български деспот Алексий Слав, чиито владения са обхващали Западните Родопи. Има и теории, че името на града произлиза от името на гръцкото село Доксат.

Икономиката на град Доспат е насочена най-вече в картофопроизводството, дърводобива, дървообработването и леката промишленост — производство на вълнен трикотаж, обувно производство. Туризмът се развива в добри насоки. В последните години голяма атракция е предлагането на услугата разходка с лодка и водни спортове на язовир „Доспат“.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Доспат     Коментари (0)