Сливница

Област  София

Пощенски код: 2200
Телефонен код: 0727

Слѝвница е български град в Западна България. Той се намира в Софийска област на 22 километра от столицата София и в близост до градовете Брезник, Костинброд, Драгоман и Годеч. Градът е административен център на Община Сливница.

Сливница е разположена на международния път Е80 от Лисабон през София за Истанбул и на железопътната линията Мюнхен — София — Истанбул.
Градът се слави с студените зимни месеци, най-вече със силните си ветрове, откъдето най-вероятно произлиза и името му („сливане“ - Сливница).

Най-известното историческо събитие, свързано с този район е „Битката при Сливница“. Това е голямо сражение по време на Сръбско-българска война, водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 5 ноември 1885 - 7 ноември 1885 година.

Водещ сектор е селското стопанство като земеделието е концентрирано предимно в малки частни стопанства. Има 3 язовира, които се използват както за рибовъдство, така и през летните месеци за спортен риболов.по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Сливница     Коментари (0)