Пощенски код: 6100
Телефонен код: 0431

Казанлък e вторият по големина град в Област Стара Загора. Известен е като център на Розовата долина на България. Казанлък е известен като града на художниците, розите и тракийските царе. Казанлък е атрактивна туристическа дестинация. В града се намират: най-голямата и най-добре запазената в България Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО; Исторически музей; Музей на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

Община Казанлък е разположена в Казанлъшката котловина, която е част от Задбалканските котловини и е известна със своята красота и плодородие.

Първото селище на територията на днешния град възниква през новокаменната епоха (или неолит). През енеолита и бронзовата епоха животът на селището продължава. През V-IV век пр. Хр. тракийският град Севтополис, носещ името на тракийския цар Севт I (днес градът се намира под водите на язовир „Копринка“, на 5 км западно от града), става столица на тракийската Одриска държава (богата цивилизация в долината на древната Тонзос — днешната Тунджа). От това време са откритите вече 12 гробници, начело с Казанлъшката, даващи великолепна представа за бита на траките. На територията на общината се намират доказателства за походите на Александър Македонски и Филип Македонски. За кратко време също така са обитавали и гръцки, келтски и персийски завоеватели. Артефактите, намерени в Долината на розите, датиращи от римско време, са много. Оттогава за първи път се разбира, че в района се отглеждат рози. В трактата на Плиний Млади се описват над 20 сорта. На един от тези сортове той дава названието Тракийска роза. Розата е гравирана на една от тракийските монети. Казанлъшкият край влиза в границите на Първото българско царство през 815 г., след като се сключва 30-годишният договор между кан Омуртаг и Византия.

Днешният Казанлък е възникнал в края на XIV век на левият бряг на синята река , след като османците унищожават българското селище на десният бряг на реката. До края на XIX век градът е бил известен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. Единствено на територията около Казанлък маслодайната роза, пренесена от Индия през Персия, Сирия и Мала Азия, намира благоприятни условия за развитие — висока влажност, подходяща температура и леки песъчливи канелено-горски почви. В Казанлък се създава първата розотърговска къща на Дончо Папазов през далечната 1820 г. Казанлък става център на розопроизводството в България през XVIII век, а казанлъшкото розово масло добива известност като печели златни медали на изложенията в Лондон, Филаделфия, Париж, Милано и Антверпен.

Туризмът в община Казанлък има утвърдени традиции и отлични предпоставки за бъдещо развитие на основата на близостта до живописния национален парк Централен Балкан; горещите минерални извори с лечебни свойства около с. Овощник; казанлъшката маслодайна роза. В Казанлък се намира и единственият в света Музей на маслодайната роза.

по материали от Уикипедия

снимка 
kazanlyk10.jpg
снимка 
kazanlyk3.jpg
снимка 
kazanlyk8.jpg
снимка 
kazanlyk6.jpg
снимка 
kazanlyk9.jpg
снимка 
kazanlyk2.jpg
снимка 
kazanlyk7.jpg
снимка 
kazanlyk5.jpg
снимка 
kazanlyk1.jpg
снимка 
kazanlyk4.jpg

Официален сайт на община Казанлък     Коментари (0)