Пощенски код: 7700
Телефонен код: 0601

Търговище е град в Източна България. Той е административен център на община Търговище и на Търговищка област, разположен е между Велико Търново и Варна, в близост са градовете Шумен и Разград. До 1934 г. името му е Ескѝ Джумая.
Търговище е вблизост до Преславската планина.

Археологическите сведения доказват, че по тези места човешки живот е имало още през медно-каменната епоха (халколит) — V-IV хилядолетие пр.н.е. В околностите на града са открити останки от тракийски селища (V-III век пр.н.е.), селище от римската епоха (II-IV век от н.е.), селище и крепост от ранно-византийската епоха (V-VI век). Намерени са останки от селище от Първата българска държава (крепостта Сборище), селище и крепост от Втората българска държава. От 1573 г. в данъчния регистър на Османската империя за първи път се среща старото наименование на селището Ески Джумая. През 1658 г. то става административен център. На 29 януари 1878 година градът бил освободен от руската армия.

Община Търговище се характеризира с развитие на многоотраслова икономика. Индустриалното производство е концентрирано почти изключително в град Търговище.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Търговище     Коментари (0)