Любимец

Област  Хасково

Пощенски код: 6550
Телефонен код: 03751

Любимец е град в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е в близост до градовете Харманли и Свиленград. Градът е административен център на община Любимец. Старото му име е Хабибчево. Община Любимец се намира в източната част на Хасковска област.

Община Любимец има изключително добро транспортно-географско положение. През землището на общината и през самия град Любимец преминават международния път Е-80, който свързва Западна и Централна Европа през София, Пловдив, Хасково, Любимец и Свиленград с Истанбул, Близкия Изток, Азия и Северна Африка.

Първите селища в околностите на Любимец датират от 6000 години преди новата ера. През тракийско време — третото, второто и първото хилядотие преди новата ера, този край постига възход, който го поставя на едно ниво със Средиземноморската култура. По това време районът е обитаван от тракийското племе одриси, запазило най-дълго етнически облик, създало държавна организация и висока материална и духовна култура.

В Средновековието този край също живее интензивен и културен живот, следите от който са намерени край някои селища. Петстотинте години на османско робство са период на пълен застой. Селищата западат, културният живот секва. Някъде в началото на тези столетия е основано и селището, което днес е град Любимец. Той е включен в пределите на България след Съединението.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Любимец     Коментари (0)