Пощенски код: 6560
Телефонен код: 0470

Тополовград е град в Югоизточна България. Той се намира в Област Хасково. В близост е до град Елхово. Градът е административен център на община Тополовград. Тополовград е разположен на северния склон на Сакар планина.
Граничи на север и изток с област Ямбол /общини Елхово и Тунджа/. На запад и северозапад с област Стара Загора /общини Раднево и Гълъбово/. На югоизток граничи с Република Турция. На юг граничи с общините Свиленград и Харманли, област Хасково.

Районът на Сакар планина е населяван още от дълбока древност.
Този край е влизал в пределите на древните царства на траките одриси, на фригийците, на келтите, на Империята на Филип и Александър Македонски, на Римската империя и на Византия.
След образуването на Българската държава и по време на българските ханове Тервел, Кардам и Крум, района влиза в пределите на България. Но като граничен район между Византия и България често е бил подлаган на опустошителни военни походи. Районът попада под турско робство през 1373г. по времето на похода на Тимурташ бей към Ямболската крепост.
След Освобождението на България от Турско робство района попада в пределите на Източна Румения и Кавакли е определен за околийски център на 36 селища. Околията е била важен икономически район на областта, а след Съединението и на Княжество България.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Тополовград     Коментари (0)